Oorlogsgeschiedenis Hees

Bilzen herdenkt

Impressies van WO II in Groot-Bilzen

Meer dan 75 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog, organiseren alle heemkringen van Groot-Bilzen een expositie rondom het thema ‘herinneringen aan WO II in Bilzen’.

Aan de hand van videoreportages over bijzondere gebeurtenissen wordt een impressie gegeven van wat er zich afgespeeld heeft op diverse locaties in Bilzen in de periode 1940-1945.

Elke heemkring heeft een gebeurtenis geselecteerd die plaats vond op het grondgebied van de betreffende (deel)gemeente of waarbij een of meerdere inwoners van de (deel)gemeente betrokken was.

Er doen 6 heemkundekringen mee:

  • De Torenvrienden van Hees - Vliegtuigcrash
  • Landrada Munsterbilzen - Vliegtuigcrash
  • Heemkundekring Rosmeer - Vliegtuigcrash
  • Martenslinde - Lin in het groen – o.a. over de families Vanherle die erg geleden hebben onder de oorlog
  • Heemkundekring Mopertingen - oorlogsdrama's voor de families Moors, Hensen en Jeurissen
  • Bilisium Bilzen -  bombardement op Bilzen stad en inwoners

Voorlopig in februari 2022 geeft Professor Wouter Gheyle van de Universiteit Gent, een lezing  over zijn project: ‘Onder de radar: zoek je mee naar de sporen van WO II in Limburg?’ 

De videoreportages, die gemaakt worden door Joachim Plusquin en Sagar Bikha en collega’s, zullen vertoond worden in de 2 volgende weekends in de EXPOkimpel.

De lezing en de expositie vinden plaats in De Kimpel en zijn gratis toegankelijk.

Voor de lezing is vooraf inschrijven noodzakelijk bij de voorzitter van ‘Lin in het groen’: katrien.bruggeman@gmail.com.

Herdenkingen te Hees

5 mei 2019 - Crash Halifax bommenwerper dd 23-8-1943 te Hees 

Dit verhaal overleefde door overlevering van ooggetuigen en doorvertellers. Meestal overleeft nog een fractie van de werkelijkheid.  Hees heeft recht om het echte verhaal te kennen. Daarom hebben we tijd noch moeite gespaard om dit uit te diepen en aan jullie voor te stellen. Chretien Nelissen heeft op 5 mei 2019 een boeiende getuigenis gegeven van zijn ervaringen als kind en hoe dit voorval zijn leven tekende. (Toespraak Chretien Nelissen)

In de “Presentatie Crash Hees 23.08.1943” worden alle details aangehaald, gedocumenteerd met informatie uit de RAF- en Bundes archieven. Op de herdenkingsweide (achter de st-Gerardus kapel – Heesstraat) staat een bord met informatie over de crew. 

Getuigenissen van buurtbewoners waren zeer duidelijk en verhelderend. We hebben getracht een samenvatting te maken en te presenteren op het 2e bord op de herdenkingsweide. 

De QR codes verwijzen naar documenten hieronder.

Toespraak Chretien Nelissen

Presentatie Crash Hees 23.08.1943
Samengesteld door Patrick Haesen
Gebruik onderstaande link om de voorstelling te bekijken.
Even geduld, video (47 minuten) heeft tijd nodig om te laden.

https://drive.google.com/file/d/1P1eddRytuFk9FYfWKLieBMT3BTRyIXdx/view?usp=sharing