Wijngaard de Heserhof

Lucien Timmerman: wijnbouwer

Lucien is de trotse bezitter van “Wijngaard de Heserhof” in de Noppenstraat 22. Achter in zijn hof, tegen een lichtglooiende helling staan ruim 300 wijnstokken. Die heeft hij in de loop der jaren gekocht én zelf gestekt: Voor hem werd wijn een echte passie!
[nggallery id=21]

Zijn vader maakte al wijn toen hij nog een kleine jongen was., hierdoor heeft hij wijn leren appreciëren. De microbe  was er toen nog niet., "Eigenlijk is het meer een toeval" zegt Lucien. " In 1996 ging ik naar een opendeurdag bij Oostheuvel in Lafelt. In die tijd was daar nog een wijnclub actief en ze hebben me gewoon omgepraat. Vanaf die tijd werd ik lid van wijnclub de Wijngaerd. Nu hebben ze hun stek in het oude klooster in Valmeer.
Van het een kwam het ander en voor ik het wist werd ik ook lid van andere wijnclubs in Diepenbeek en Tongeren. Intussen heb ik me ook bekwaamd als wijnkeurder. Daarvoor heb ik enkele cursussen gevolgd in Geel.”

Luciën maakt ook zelf wijn, voornamelijk van druiven. In zijn gaard vind je zowel de bekende druivensoorten Chardonnay, Pinot Noir of Pinot Gris, Rivaner en Gewurztraminer. Daarnaast staan ook druivenrassen die minder bekendheid genieten. Als voorbeeld noemt hij de Chasselas, de Glorie van Boskoop, de Regent en de Phoeninx. Vooral deze laatste soort is uitstekend om te mengen met andere rassen. Bovendien is het een druif die ook lekker is als tafeldruif én veel opbrengst heeft.

"Naarmate je langer bezig bent wordt de kwaliteit veel belangrijker dan de kwantiteit" zegt Lucien. "Ik heb nu  een opbrengst van ruim 200 liter per jaar. Die komt heel goed van pas op feesten en gelegenheden met familie en vrienden.”  Hij maakt  ook wel eens wijn van ander fruit, bijvoorbeeld appels, krieken of witte en zwarte bessenwijn maar in tegenstelling tot zijn vader houdt Lucien het vooral bij wijn van druiven.

"Wijn maken doen we samen met andere leden van de club" zegt hij." Ze komen dan bijvoorbeeld hier naar toe met hun druiven. Eerst maken we de witte wijn en dan de rode. Dat wordt op verschillende manieren gedaan. Het principe van wijn maken is dat de druiven worden ontdaan van steeltjes en gekneusd. Bij witte wijn wordt de most dadelijk geperst en gaat het sap gelijk in een damjan of ton. Bij rode wijn blijft de gekneusde druif of most in een kuip staan en wordt gist op de pulp gezet waardoor de wijn  mooi donker rood kleurt.
Hoe meer natuurlijke suiker in de druif, hoe hoger het alcohol gehalte en hoe minder suiker we moeten toevoegen. De zon is heel bepalend voor die hoeveelheid suiker. We hebben een speciaal apparaat, een refractometer, om de hoeveelheid suiker te meten terwijl de druif nog aan de struik hangt. Soms is het nodig om suikers toe te voegen. En natuurlijk proeven we ook samen en beoordelen de kwaliteit van de wijn.
Daarbij is de temperatuur van de wijn heel belangrijk. Witte wijn mag niet kouder dan 12° zijn en rode wijn wordt liefst op kamertemperatuur geserveerd. Bij het proeven maken we gebruik van al onze zintuigen. Tot slot worden de flessen gebotteld.”
Lucien heeft ook een eigen etiket, dat door zijn dochter ontworpen werd.

Een wijngaard vraagt natuurlijk ook om onderhoud. De stokken moeten worden gesnoeid en ziekten bestreden. Een wijnstok is zeer gevoelig voor witziekte, schimmelziekten, botritus enz. .
Als je zoals Lucien lid bent van een wijnclub,  gebeurt onderhoud van de wijngaard ook vaak samen met andere leden van de club. Zo geven ze bijvoorbeeld ook snoeilessen. Samen bezig zijn werkt echt heel stimulerend.
Mocht je  soms interesse hebben om wijn te maken, de wijnclub is steeds op zoek naar nieuwe leden. Je bent van harte welkom. Elke laatste vrijdag van de maand is er een bijeenkomst met een hapje en een drankje. Naast info aangaande wijn komen tevens kruiden uitgebreid aan bod.
Hiervoor maar ook over informatie over “Wijngaard de Heserhof” kan je bij Lucien terecht per  e-mail: lucientimmerman@hotmail.com